Верховний Суд заперечує кримінальну відповідальність за наклеп

Верховний Суд виступив проти введення кримінальної відповідальності за наклеп. Правозахисники привітали рішення суду. Такий висновок міститься в зауваженнях і пропозиціях ВСУ до проекту Закону Про внесення змін у Карний і Кримінально-процесуальний кодекси України (щодо наклепу).

Як повідомили у прес-службі Верховного Суду, цим законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за наклеп, доповнивши Кримінальний кодекс новою статтею.

Суб’єктом такого злочину законопроект визначає тільки “посадових осіб, які займають відповідальну або особливо відповідальну посаду”. У зауваженнях Верховного Суду зазначається, що пропозиція “криміналізувати таке діяння як наклеп є юридично необґрунтованою”.

“Статті 28 і 32 Основного Закону, а також статтями 297 і 299 Цивільного кодексу закріплюється право кожного на повагу до його гідності й честі, а також на недоторканність ділової репутації. При порушенні цих прав особа може звернутися до суду з позовом про захист. Законодавством також установлено відшкодування морального збитку, заподіяного поширенням недостовірних відомостей “, – зазначили у ВСУ.

У парламенті законопроект про введення кримінальної відповідальності за наклеп був зареєстрований депутатом від БЮТ Антоном Яценком.

Правозахисники привітали рішення суду. Зокрема, директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар розповіла, що спроби відновити кримінальну відповідальність за наклеп робляться не впершее.

«Часто це робиться з егоїстичних мотивів», каже експерт. За її словами, автор нинішнього законопроекту Антон Яценко вважається одним із «батьків» Тендерної палати.

«Коли почалися журналістські розслідування та заяви посадовців, що Тендерна палата є корупційним механізмом для відмивання бюджетних грошей, людина вирішила таким чином покарати тих, хто насмілився критикувати його», – розповіла Вікторія Сюмар.

Вона нагадала, що відновлення кримінальної відповідальності за наклеп суперечить рекомендаціям Ради Європи. (Кореспондент)