Українські митці відроджують стародавнє малярство

Проект «Світ левкасу» стартував у Чернівецькому художньому музеї. У ньому беруть участь 106 художників із 30 міст України, а також США, Литви, Румунії та Молдови. «Світ левкасу» проводиться під егідою Міністерства культури України та Національної академії мистецтв. Одним з його ініціаторів став колекціонер живопису з Чернівців Леонід Ліберман.

Проект має на меті відродити в Україні стародавню техніку малярства на дерев’яній основі. Заплановано видання трьох томів робіт художників, які дотримуються даного напрямку, що її було завезена на територію Київської Русі з Візантії у Х столітті разом з іконами. Сучасні митці в старовинній техніці створюють живописні шедеври світського характеру.

До першого тому увійшли роботи буковинських митців Ореста Криворучка, Олександра Литвинова та Івана Лисанюка.

У трьохтомнику «Світ левкасу» буде представлено понад 400 шедеврів левкасу як відомих митців, так і молодих виконавців. Перший том цього видання, а також унікальні роботи в техніці левкасу було урочисто презентовано в Чернівцях. На цю мистецьку акцію зібралася еліта художників з усієї України.

Проект презентуватиметься не лише в містах України, а й за кордоном. Наприклад, виставку творів українських майстрів левкасу, вже експоновано в Бухаресті. (Уніан)