Пам’ятник Катерині ІІ у Севастополі

У неділю мер Севастополя Валерій Саратов виступив перед мешканцями міста з доповіддю про побудову пам’ятника російській імператриці Катерині ІІ. Він зробив наголос на тому, що саме вона заснувала місто Севастополь, та побудова пам’ятника буде значною історичною подією. Нагадаємо, що в іншому українському місті, Одесі, вже збудовано пам’ятник Катерині ІІ, що викликало протест з боку українських націоналістичних сил та козацьких організацій.

Декілька років тому у Севастополі вже намагалися втілити цю ідею. Це питання підіймалося депутатами у 1998 та у 2002 роках, але установа була відкладена за організаційними та технічними причинами. Як і цього разу, пам’ятник планувалося поставити напроти Музею Черноморського Флоту РФ на вулиці Леніна. Свою незгоду висловили організації „Просвіта”, „Союз Українок” та „Український Севастополь”, та бюст не було встановлено.

Пам’ятник будуватиметься не на державні, а на громадські кошти, та генеральним підрядником будівництва скоріше за усе буде державне підприємство „Укрреставрація”. За словами мера, ця подія має відбутися наступного року, коли Севастополь святкуватиме 225-річний ювілей.