Тенденція – машини замість людей!

Як кажуть, головна прикраса святкового столу – телевізор. А головна прикраса трамваю чи тролейбусу – звичайно кондуктор! Але сьогодні телевізор з нашого життя все частіше витісняють нові технологиї, такі як комп’ютер. Саме вони, ці нові технології, замахнулися на святая святих київського міського публічного транспорту – живих контролерів з плоті і крові.

Вже наприкінці цього року київська влада планує почати проект автоматизації сплати за проїзд в наземному транспорті столиці( “http://liga.net/”). Спеціальне обладнання поетапно встановлять в автобусах, тролейбусах та трамваях вже до середини 2009 року, якщо не буде проблем з фінансуванням. Так звані „валідатори” будуть знімати необхідну суму з універсальних для всіх видів транспорту карток, які матимуть пасажири. Льготники також отримають належні картки. Поруч із картками існуватимуть проїздні квитки різного терміну дії. Також, буде можливість купити квитка в водія, який матиме касовий апарат та центральний бортовий комп’ютер для нагляду за валідаторами. Перевіряти сплату за проїзд продовжуватимуть контролери. Штрафи за безквитковий проїзд планують значно збільшити.

В проекті ще існує багато неясного, але досить ясно одне – професія кондуктора скоро стане анахронізмом, та таке привичне „сплачуйте за проїзд” відійде в минуле. Залишається тільки гадати, що робитимуть звільнені кондуктори.