В.Огризко: Момент істини для Чорноморського флоту настав

24 січня в Москві заплановано засідання російсько-української Підкомісії з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Чи закінчиться воно загостренням конфлікту між країнами, чи повним взаємо порозумінням – питання не з легких.

Справа в тому, що українська сторона закликає Росію почати переговорний процес та розробити план виводу Чорноморського флоту з Севастополю. Вже до 2017 року в Криму не повинно залишитися жодного російського військовослужбовця (rosbalt.ru).

Міністр іноземних справ України В.Огризко впевнений, що критичний момент для цього вже настав: „Все треба добре підготувати, щоб після виводу флоту в нас були нормальні умови для використання нашого майна. Сьогодні російська сторона користується українським майном…” Занепокоєний питаннями державного майна, Огризко також піклується про політичну стабільність в регіоні. Так, на репліки деяких фахівців про те, що російські бази в Криму діють як стабілізатор та стримують конфлікти між деякими політичними силами півострову, міністр безкомпромісно заявив: „ Такі експерти чогось дуже низько оцінюють змогу нашої держави забезпечити свою небезпеку. В нашої країни, її уряду та президента є достатньо засобів для того, щоб ці теми надалі не обговорювались.”

Українська сторона, за словам Огризка, вже провела всю підготовну роботу з питань юрисдикції, інвентаризації та прав і обов’язків російських військовослужбовців, але Росія не поспішає починати переговори.