Потепління в Криму може призвести до екологічних ускладнень

Наслідки осіннього шторму в Керченській протоці, як і попереджали екологи, можуть призвести до нової екологічної катастрофи. Тисячі тон нафтопродуктів, які витекли із затонулих під час шторму в Керченській протоці кораблів, знову загрожують кримському узбережжю. Значна частина мазуту через низьку температуру 11 листопада, в день шторму, загусла і опустилася на морське дно. Із потеплінням, як і прогнозували екологи, нафтопродукти починають підніматися на поверхню.

Крім того, мазут починає витікати із тисяч мішків, у які збирали забруднений береговий грунт під час ліквідації наслідків шторму. Досі значну частину таких мішків не утилізували – вони просто лежать на березі моря.

З першими теплими днями кримським співробітникам Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Украіни (МНС) довелося, як і минулого року, взятися за лопати. Вони рятували від мазуту сім кілометрів узбережжя від мису Акра до мису Такіл (Керченська передпротока, що переходить у Чорне море).

Нагадаємо, 11 листопада внаслідок шторму у Керченській протоці постраждали понад десять суден, внаслідок чого в морі опинилося близько 1,2 тисячі тонн мазуту, а також 6,8 тисячі тонн сірки. (Кореспондент)