Україна і Польща уклали угоду «Про малий прикордонний рух»

Прем’єр-міністрр України Юлія Тимошенко і прем’єр Польщі Дональд Туск підписали сьогодні 4 угоди, серед яких угода Про малий прикордонний рух між Україною і Польщею.

Крім того, сторони підписали Угоду про співробітництво під час організації фінального турніру Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, Протокол про наміри по взаємодії з метою вдосконалення інституційного забезпечення європейської інтеграції України, а також Декларацію про створення польсько-українського Європейського університету.

Відповідно до угоди Про малий прикордонний рух, громадяни України, які проживають у прикордонної 50- кілометровій зоні, зможуть замість віз одержувати спеціальні дозволи у вигляді пластикових карток, які будуть видаватися відразу на 2 роки й коштувати 20 євро.

При цьому передбачені ряд категорій пільговиків, для яких такі дозволи будуть видаватися безкоштовно.

Особам, які протягом 2- х років будуть здійснювати дане переміщення без порушень, передбачено видача дозволів на більш тривалий період – до 5 років.

Угода передбачає паритетні умови.

За словами заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісєєва, угода набуде чинності після ратифікації її польським парламентом і офіційним повідомленням про це української сторони. З української сторони ця угода поширюється на 1,5 тис. населених пунктів. (Кореспондент)