Шахта ім. Засядько – гірники гинуть щороку. Чергова жахлива трагедія.

В ніч з суботи на неділю 18 листопада о 5 годині 11 хвилин в донецькій шахті им. Засядько стався вибух метану. За словами Ігоря Кроля, начальника прес-служби МНС України: «Сьогодні у Донецьку на шахті імені Засядька на глибині 1078 метрів стався раптовий викид вугільно-газової суміші, в результаті чого у лаві були застигнуті 43 гірники, доля яких на даний час залишається невідомою. Робота копальні призупинена. На момент викиду під землею перебували 400 шахтарів. Пошуково-рятувальні роботи ведуть 56 гірничорятувальних відділень Мінвуглепрому. На місці аварії працює оперативна група головного облуправління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій».

За останніми даними загинуло 69 гірників та доля ще 31 залишається невідомою. На момент аварії в шахті працювало 457 чоловік, а в районі вибуху знаходився 31 гірник. Причина вибуху з’ясовується. В Донецьк вилетів міністр надзвичайних справ Нестор Шуфріч.

Шахта Засядько – одна з найкрупніших в Україні. Це вже не перша аварія на цій шахті. У 1999 році в шахті загинули 50 гірників. В серпні 2001 року на неї загинуло 55 гірників, а в 2002 – 20. У березні торік загинув один гірник. Останній виброс метану трапився 20 вересня 2006, коли загинуло 13 людей (Vz.ru). Основною причиною аварій ставав вибух метану. В Україні, в якій щороку виробляється біля 80 мільйонів тонн вугілля, кожен мільйон тонн, за статистикою, „коштує” чотири людські життя.