Ющенко закликає боротися із зарубіжною інформаційною експансією

Інформаційна експансія іноземних держав у системі українських ЗМІ загрожує національній безпеці. Про це, відкриваючи засідання РНБО, заявив Президент України Віктор Ющенко.

Він зазначив, що через цю експансію іноземних держав в інформаційному просторі проводиться інформаційно-психологічна кампанія щодо дезорієнтації суспільства. «У інформпросторі України через це виникають серйозні проблеми – це і суспільний розвиток, і консолідація, і єдність суспільства, розуміння громадянської позиції. Серйозно стоїть проблема об’єктивного інформування», – сказав він.

За словами Президента, через оперування «традиційних тем», зокрема, територіальної цілісності, питання мови, релігійних питань, в країні існує система ЗМІ, яка працює не на інтереси держави.

Головними завданнями для сьогоднішнього засідання РНБО Ющенко позначив вжиття заходів з ефективного контролю наповнення інформаційного простору України, підвищенню іміджу і впливу України на міжнародному інформаційному ринку.

Глава держави звернув особливу увагу на проблеми внутрішнього інформаційного простору. «94% складає інформаційний обхват УТ-1, 58% – регіональних державних ТРК, 97% – радіо УР-1, 77% – УР-2 «Промінь» і лише 19% УР-3 «Культура». Чия решта простору? Хто розвиватиме державний інформпростір», – обурився Ющенко.

Також Президент розкритикував бюджетну програму уряду на 2008 рік, у якій Кабмін виділив на Національну телекомпанію тільки 119 млн. грн. із необхідних 552 млн. «Звідси і починається, як ми говоримо, як ми спілкуємося і як формуємо державну консолідацію. Я хотів би нарешті побачити український інформаційний простір. У нас немає дефіциту коштів, немає дефіциту бажання і немає дефіциту ентузіазму, так давайте робити український інформпростір українським», – закликав Ющенко. (ФорУм)