Шкідливі іграшки

Перевірка на ринках в Хмельницькому виявила, що більшість іграшок, запропонованих споживачам – шкідливі для здоров’я дітей (news.liga.net). Підприємці, що не мають належних сертифікатів, гігієнічних підсумків та ліцензій якості, продають іграшки, які можуть визвати в дитині алергію, проблеми зі шлунком, імунною системою, нирками та печінкою, репродуктивною системою.

Така ситуація, нажаль, характерна для всіх ринків країни, бо більшість дитячих товарів, що продаються там, вироблені з заборонених матеріалів. Іграшки містять велику кількість фталатів, свинцю та інших шкідливих для людини речовин. Управління захисту прав споживача радить запитувати про належні сертифікати перед тим, як купувати іграшку. Якщо продавець відмовляє в цьому та на іграшці немає попередження щодо віку дитини на українській мові, купувати такий товар не слід.

Влітку схожа історія трапилася з всесвітньо відомою компанією виробником іграшок Fisher Price. Виявилося, що в деяких іграшках, вироблених у травні цього року в Китаї, зміст свинцю перевищував норми. По всьому світі продукція, яку вважали небезпечною для здоров’я дітей, була відізвана з магазинів. Компанія організувала гарячі телефонні лінії допомоги споживачам, за вже куплені речі поверталися гроші, а представники Fisher Price публічно принесли свої вибачення. Це вже не перший випадок, коли дитячі іграшки знімають з продажу у зв’язку з небезпечними речовинами у їх складі. Тоді американський президент Джордж Буш вирішив створити спеціальну комісію, що слідкуватиме за якістю товарів, які імпортують до країни, і не лише з Китаю, а й з інших країн.

В Україні все обмежується постановою про заборонення реалізації іграшок, та штрафом в 170 гривень. Через брак спеціалістів та недосконале законодавство, перевірки проводять, у кращому випадку, лише раз на рік. Тож, підпрємці бажають за краще сплатити штраф та продовжувати діяльність, не переймаючись жахливими наслідками.