Пройдуся по Мазеповій…

Гетьман Іван Мазема останнього часу є одним з найбільших джерел натхнення українських політиків. Цього разу на його честь було названо вулицю у Києві. Точніше, не названо, а перейменовано вулицю Січневого повстання.

Олесь Довгий, секретар міського парламенту, заявив журналістам, що Мазепа має безпосереднє відношення до цієї вулиці та перейменування є дуже важливим у історичному аспекті. Розташовані там Вознесенська церква та жіночій монастир, на думку українських істориків, були побудовані за його кошти.

Попереднє імя вулиця отримала після повстання проти Центральної ради у січні 1918 року. Під час повстання, яке було криваво подавлено, загинуло біля тисячі робітників.
Нещодавно президент підписав указ щодо побудування пам’ятника гетьману. Також, в Україні Івана Мазепу можна побачити на десяти гривневій банкноті. Не багато, але це тільки початок.

На черзі перейменування вулиць на честь академіка Олександра Шалімова, співачки Раіси Кіріченко, націоналіста Ярослава Стецько та історика Вячеслава Липницького.