На українському кордоні зупинили п’ять тон радіоактивних відходів

Прикордонники Чернівецького прикордонного загону припинили спробу незаконного переміщення через кордон з Молдовою більше 5 тонн радіоактивного вантажу.

Як повідомив прес-секретар Чернівецького прикордонного загону Костянтин Ліснік, до міжнародного автомобільного пункту пропуску Мамалига, що розташований на українсько-молдавському кордоні у Чернівецька область, прибув вантажний автомобіль марки ДАФ з причепом. Під час в’їзду автомобіля на територію пункту пропуску прикордонники зафіксували спрацювання стаціонарного обладнання радіаційного контролю.

За словами Лісніка, враховуючи оцінку ризиків, прикордонники вирішили додатково обстежити автомобіль. Відповідно до документів транспортний засіб рухався транзитом з Молдови до Чехії, перевозячи завантажені у двох контейнерах використані радіоактивні ізотопи, вагою 5400 кг. Відправником значився Інститут онкології (м. Кишинів), а сам вантаж направлявся до Чехії на переробку.

В результаті обстеження було встановлено, що потужність еквівалентної гама-випромінювання автомобіля перевищувало встановлену норму удвічі.

Для транзиту через України такого вантажу необхідні дозволи Державного комітету ядерного регулювання, які були відсутні. Також транспортний засіб не мав спеціально обладнаних знаків, через що його повернули на територію Молдови. (Кореспондент)