Ющенко просить НАТО спасти його

Президент Віктор Ющенко звернувся до НАТО з проханням прореагувати на вторгнення Росії до Грузії шляхом розширення меж альянсу на сході.

В інтерв’ю британському виданню The Times Ющенко заявив, що принципи міжнародної політики змінилися.
У контексті подій у Грузії він висловив думку, що Україна повинна зробити все можливе, щоб не стати наступною державою в списку жертв Кремля.

“Вперше в Європі після холодної війни війська іншої держави вторглися на територію суверенної держави без якого-небудь законного обґрунтування, прийнятого світовою громадськістю”, – сказав він.

“Якщо ми зберігатимемо нейтралітет, це означатиме мовчазну згоду підставити нашу країну і наших громадян під загрозу”, – переконаний український президент.

“Тільки колективне протистояння може забезпечити безпеку, мир і захист від агресії. Україна повинна вступити до НАТО. Для нас це єдина можливість забезпечити мир і стабільність в країні”, – підкреслив Ющенко.

“Я впевнений, що цього разу країни-члени НАТО підтримають ПДЧ щодо України під час засідання альянсу в грудні. Це важливо як для альянсу, так і для України”, – запевнив він.

Президент також відзначив, що в Україні буде переглянуто фінансування збройних сил країни в 2008 році й перспективи фінансування на 2009 рік.

Говорячи про українських військових у Грузії, Ющенко нагадав, що в 1995 і 1996 роках Україна підписала з Грузією договори про взаємну військову співпрацю, і світова громадськість не встановлювала ніяких обмежень відносно такої співпраці між двома країнами.

Коментуючи ситуацію з Чорноморським флотом РФ, Ющенко констатував: “Ми не можемо контролювати дії флоту іншої країни. Але ми маємо право вимагати, щоб російські кораблі виконували вимоги законодавства України відносно знаходження їх на території нашої країни”.

Він підкреслив, що видані ним постанови про контроль за російським флотом і озброєнням за межами їх баз і в момент їх перетину українського кордону “повністю відповідають угоді, підписаній між Україною і Росією про перебування російського флоту на території України”.