Харків: чи переживе зиму пам’ятник архітектури?

Доля однієї з найвідоміших споруд в місті Харкові й досі залишається невирішеною. Обласна комісія за надзвичайних ситуацій признала, що пожежна башта, що на вулиці Полтавський шлях, 50, загрожує небезпеці мешканців міста (kharkivoda.gov.ua). Члени комісії постановили, що ситуація навколо башти склалася надзвичайна, та вирішили запросити кошти на реконструкцію пам’ятника архітектури у голови

облдержадміністрації та у спонсорів. До обласної адміністрації зверталися й раніше, але відповідь була одна – грошей нема. За законом, кошти на ремонт державної споруди має надати держава, тож звертатися до міської ради з проханням виділити гроші з міського бюджету не можна. За словами головного архітектора міста Ю.Шкодовського, на реставрацію необхідно знайти 739 тисяч гривень.

Під баштою зараз розташовані пожежна частина та Ленінський райвідділ міліції. Пожежники не мають права самі реконструювати башту, бо це – державний архітектурний пам’ятник, але вони вимушені проводити деякі роботи, аби башта не впала на голови працівників та пішоходів. За словами працівників райвідділу, башта, окремі щілини в якій сягають 4 сантиметрів в ширину, хитається, коли поблизу проходить трамвай.

Пожежна башта – одна з найстаріших споруд міста. Збудували її ще в 1823 році. Довжина першої в місті пожежної башти – 30 метрів. Сто років тому в Харкові було біля 150 пожарів на рік. На башті сиділа людина, яка виглядала спалахи огню в місті, та за її командою пожежна команда вирушала на місце. Потім, на початку 20 віку в місті встановили декілька спеціальних автоматів, схожих на телефонні будки. Якщо в місті траплялась пожежа, треба було розбити скло автомату та натиснути кнопку, щоб сповістити пожежну бригаду.

Якщо кошти знайдуть та пожежна башта буде відремонтована, пожежники планують відкрити в ній музей. Але зараз вони лише гадають – переживе башта зиму чи ні.