У НАТО відсутній консенсус щодо України

За два тижні до бухарестського саміту НАТО в Альянсі не стихають дебати про те, чи варто запрошувати в свої ряди балканські держави – Албанію, Хорватію і Македонію. На Заході не можуть визначитися і щодо рівня співпраці з Україною і Грузією. У Брюсселі генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер заявив, що сьогодні не може прогнозувати, чим закінчаться дискусії про те, чи варто привертати Україну і Грузію до Плану дій щодо членства в Альянсі. За словами Яаапа де Хооп Схеффра, тут НАТО керуватиметься двома принципами. По-перше, двері Альянсу відкриті. По-друге, на остаточне рішення не може вплинути жодна держава за межами блоку. Тут керівник НАТО мав на увазі Росію, яка рішуче виступає проти розширення Альянсу.

Схеффер високо оцінив те, що Україна і Грузія «далеко просунулися на шляху до демократії». Проте генсек НАТО дав зрозуміти, що політична ситуація в обох країнах могла б бути кращою. Зокрема, в Тбілісі восени минулого року загострився конфлікт між владою і опозицією. Тоді НАТО обурило те, що президент Саакашвілі обмежив віщання мас-медіа і ввів надзвичайне положення. Це привело до охолоджування відносин з Тбілісі.

Так само немає відповіді щодо України. За приєднання України до ПДЧ виступають перш за все американці, чехи і поляки, а німці і французи настроєні проти. (Кореспондент)