Львівська облрада зупиняє моніторинг наслідків Ожидівської аварії

6 листопада Львівська обласна рада постановила зупинити контроль над ліквідацією наслідків аварії, що сталася 16 липня цього року у Львівській області. За словами голови облради Л.Захарчишина, весь комплекс робіт було успішно проведено.

Напам’ятаємо, що 16 липня, ввечері між селом Ожидів та селом Закомарія Буського району (відстань до Львова 55 км) перекинулися 9 цистерн вантажного потягу, якими перевозили фосфор. За офіційними даними, внаслідок сходження цистерн пошкоджено 50 метрів залізничної колії, 3 опори та 100 метрів контактної лінії. Площа забруднення фосфором поверхні ґрунту в місці аварії становить близько 300 квадратних метрів. Зона ураження продуктами горіння фосфором – близько 86 квадратних кілометрів, у яку потрапляють 14 населених пунктів із населенням понад 11 тисяч осіб.

За версією „Укрзалізниці”, винною у трагедії є компанія-відправник „Казфосфат”, що порушила правила перевезення та погрузки фосфору і внесла несанкціановані зміни в конструкцію цистерн. „Казахтанські залізні дороги” в свою чергу вважають, що причина аварії – неправильне проведення ремонтних робіт залізничного полотна.

Вчені ще мають висловитися щодо впливу наслідків аварії на навколишню середу на на здоров’я людей. До цікавого висновку дійшли 19 вересня фахівці-екгологи на засіданні прес-клубу реформ «Як зменшити фосфорне навантаження в районах, потерпілих від Ожидівської аварії? Біологічне відновлення родючості ґрунтів». Вони вважають, що грунт в Буському районі, де трапилась Ожидівська аварія, не отруєний фосфором. А той фосфор, який випав у цьому районі, можна розглядати як органічні добрива і, використовуючи додаткові фосфоромобілізуючі препарати, можна підвищити врожайність ґрунтів (lviv.cure.org.ua).

На сесії облради екологам було рекомендовано продовжувати моніторинг ситуації та проводити експертизи кожного кварталу протягом наступних трьох років (nr2.ru).