Перші застраховані пам’тники у світі можуть з’явитися у Харкові

Відомо, що в Харкові пам’ятники, пов’язані з українською історичною та патріотичною тематикою періодично зазнають шкоди. Так, у минулому році було збуджено 137 уголовних справ за фактами пошкодження могил та пам’ятників. Найбільш резонансний випадок серед них – демонтаж пам’ятного каменя воякам УПА, відповідальність за який взяла на себе сумнозвісна Євразійска спілка молоді. У цьому році зафіксовано вже 48 пошкоджень пам’ятників.

У зв’язку з цим політичні діячи Харкова пропонують посилити охорону цих об’єктів. Віталій Гузь, заступник голови управління громадської безпеки: „Керівництвом МВС у Харківської області прийняти рішення взяти під цілодобову охорону ряд пам’ятників, розташованих на території міста Харкова та Харківської області. Усі наряди патрульної охорони, будуть наближені до цих споруд з метою профілактики актів вандалізму та інших противоправних дій по відношенню до цих пам’ятників” (Медіа-Порт).

Націонал-патріоти Харкова пропонують свій вихід з ситуації. Вони пропонують страхувати пам’ятники та пам’ятні знаки. При тому, це стосується тільки українських патріотичних та історичних об’єктів. Багато харків’ян пам’ятає історичну роль поліцаїв з ОУН у Харкові під час Великої Вітчизняної Війни, та пам’ятний знак на їх честь дійсно знаходиться у небезпеці.
Слід зауважити, що ніде у світі на цей час не існує практики страхування пам’ятників, та українські патріоти будуть первопроходцями у цій справі.