У Києві розпочалась виставка генія сучасності

У п’ятницю 8 лютого в Києві відкрилася виставка ранніх робіт живого класика українського живопису Івана Марчука, який входить до списку ста нині живучих геніїв.

В експозицію виставки «Голос моєї душі / Ранній період (прощання із соцреалізмом)» увійшло 25 живописних і графічних доробків, за допомогою яких глядач зможе здійснити подорож у часі, побачивши, з чого почався невичерпний талант великого майстра, – так повідомили пресі організатори виставки. Виставка триватиме у київському Мистецькому Арсеналі до 2 березня.

Нагадаємо, що Іван Марчук – народний художник, лауреат Шевченківської премії. Народився в 1936 році в селі Москалівка Тернопільської області. Закінчив художнє училище і художній інститут у Львові. У 60-і роки переїхав у Київ. У 1989 році емігрував в Австралію. Жив у Торонто (Канада) і Нью-Йорку (Америка). У 2001 році повернувся в Україну. Зараз живе в Києві.

Він є автором унікальної техніки живопису – плентанізм, що мазки фарби на його картинах переплітаються подібно до ниток тканини. В його творчості існує пять головних періодів: «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Абстрактні композиції». Іван Марчук увійшов у список ста нині живучих геніїв, складений консалтинговою компанією Synectics. (Кореспондент)