Новий указ президента: Україні – контрактну армію

Після 2010 року в Україні „косити” від армії молодим людям вже не прийдеться. Згідно з новим указом президента, Озброєні Сили України мають перейти на контрактну систему до кінця 2010 року.

Згідно з офіційним сайтом президента, до 1 березня 2008 року Кабмін повинен „приготувати та надати свої пропозиції щодо внесення змін в державну програму розвитку Озброєних Сил на 2006-2011 роки відносно завершення до кінця 2010 року переходу на комплектування ОС України військовослужбовцями, що проходитимуть військову службу за контрактом”.
Зараз на Україні за контрактом військову службу проходять біля 51 тисячі чоловік – це на дві тисячі більше, ніж два роки тому.

Раніше, віце-прем’єр-міністр А.Кузьмук заявляв, що перехід має бути поступовим та здійснюватися по територіальному принципу. „Солдат має служити біля свого дому. Після закінчення служби він буде резервом та зможе підписати контракт в тій частині, де служив.” За його думкою, щоб перейти на контрактну службу необхідно додатково підписати контракт з 37 тисячами військовослужбовців (podrobnosti.ua).

Начальник генштабу Озброєних сил України С.Кириченко вважає, що для повного переведення армії на контрактну основу треба більше ніж 40 мільярдів гривень.