«Опальні» українські церкви не візьмуть участі у святі

Представники Української православної автокефальної церкви й Української православної церкви Київського патріархату не братимуть офіційно участі у святкових заходах 1020- річчя Хрещення Русі за участі Всесвітнього патріарха Варфоломія I.

Про це в середу, 23 липня, повідомив голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України, радник Президента України Микола Жулинський.

“Сказати відверто, офіційно брати участі не будуть”, – сказав він, відповідаючи на запитання, чи будуть УАПЦ та УПЦ (КП) брати участь у святкуваннях за участі Варфоломія I.

Жулинський сказав, що це пов’язане з тим, що УАПЦ і УПЦ (КП) не є канонічними – не визнані помісними православними церквами.

Радник зазначив, що керівництво УАПЦ і УПЦ (КП) з розумінням поставилися до питання канонічності й вирішили не провокувати які-небудь непорозуміння.

“Вони розуміють ситуацію з канонічністю й намагаються знайти шляхи взаєморозуміння”, – сказав він.

Водночас, за словами Жулинського, неканонічність УАПЦ і УПЦ (КП) не виключає можливості їхнього діалогу з іншими православними церквами.

Політик підкреслив, що для УАПЦ і УПЦ (КП) святкування 1020- річчя Хрещення Русі є настільки ж визначною подією, як і для помісних православних церков.

Як повідомлялося, УПЦ Московського патріархату виступає проти участі у святкуванні 1020-річчя Хрещення Русі представників Київського патріархату. Водночас патріарх УПЦ КП Філарет не відкидає ймовірності проведення у ході святкувань переговорів із Вселенським патріархом про визнання канонічності УПЦ КП.

Нагадаємо, 23-27 липня Україна святкуватиме 1020-річчя Хрещення Київської Русі. 25 липня у Київ для участі в урочистостях приїде Вселенський Патріарх Варфоломій Перший.

За матерiалами 5 канал, Українські новини, Новинар.