НАТО чекає на формальне звернення України

У керівництві НАТО вже очікують на документи від України щодо приєднання до Плану дій з набуття членства в організації. За словами представників прес-служби НАТО, Північно-Атлантичний альянс не шукає нових членів, але вітає ті країни, що вирішили приєднатися до організації (korrespondent.net).

Як повідомив речник альянсу, у НАТО поки утримуються від коментарів, адже офіційні документи з Києва ще не надійшли. За прогнозами, звернення українського керівництва буде передане Володимиром Огризко, що зараз очолює українське міністерство закордонних справ. У п’ятницю він має відвідати штаб-квартиру НАТО. У рамках візиту заплановано зустріч з генеральним секретарем Схеффером.

Речник НАТО Джордж Аппартуй оголосив, що в Брюсселі не були здивовані рішенням українського керівництва, оскільки знають про євроатлантичні прагнення українського уряду. За його словами, «формальної дискусії в НАТО про приєднання України до Плану дій з набуття членства поки не було, бо не було формального звернення».

Після вивчення заяви від України обговорення щодо членства може початися на рівні міністрів країн альянсу вже в лютому. В прес-службі альянсу відмовились визначити можливу дату вступу України до НАТО. «Це процес, який базується на результатах, а не на відтинках часу», – висловився Джордж Аппартуй.