НАТО не збирається надавати Україні ПДЧ

На саміті НАТО, який пройде на початку квітня в Бухаресті, Грузія і Україна не будуть переведені на наступний рівень співпраці з альянсом. Про це оголосив спеціальний представник Генерального секретаря НАТО Роберт Сіммонс на прес-конференції в Москві.

Сіммонс позитивно оцінив партнерство республік з НАТО. Проте відзначив, що надання їм Плану дій з членства (ПДЧ) в НАТО, після виконання якого ці країни зможуть вступити до альянсу, поки неможливе через розбіжності між іншими членами блоку. Спецпредставник Генсека альянсу підкреслив, що ніхто, крім самих учасників НАТО, не може накласти вето на приєднання до блоку нових членів. «З іншого боку, серед самих держав НАТО консенсусу з даного питання немає, і, відповідно, це питання в Бухаресті поставлене не буде», – резюмував Сіммонс.

Як уже повідомлялося, саміт країн-учасниць НАТО пройде в румунській столиці 2-4 квітня. У січні Президент України Віктор Ющенко, прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк надіслали лист у штаб-квартиру НАТО до Брюсселя, в якому міститься офіційна заява української влади про приєднання до ПДЧ. Поява цього листа спровокувала парламентську кризу в Україні. (ФорУм)