Тимошенко прагне встановити в Україні парламентську республіку

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко виступає за перетворення України в парламентську республіку. Про це вона заявила сьогодні, виступаючи на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи. «Нам потрібно зробити розмежування функцій влади і зробити Україну традиційною парламентською республікою, як це характерно для європейських держав», – сказала Тимошенко.

Прем’єр відзначила, що парламентська республіка це краще, ніж які-небудь інші монополізовані системи влади. Тимошенко також додала, що зараз в Україні обговорюються питання змін до Конституції, підкресливши, що вважає за необхідне прийняти зміни до Конституції у Верховній Раді.

«Ми б хотіли провести їх (зміни до Конституції – ред.) конституційним способом – через парламент, через отримання більшості в парламенті, а краще – консолідації парламенту», – сказала прем’єр-міністр. Крім того, на прес-конференції журналістам після зустрічі з головою ПАРЄ Луісом Марія де Путчем Тимошенко заявила, що Україна високо оцінює поради Парламентської Асамблеї Ради Європи з проведення конституційної реформи. «Рада Європи є генератором свободи, верховенства права, захисту прав людей у всьому світі. І саме тому Україна дуже цінує ту допомогу, яку надає ПАРЄ на шляху проведення справжніх реформ в Україні, захисту прав і свобод людей», – підкреслила Тимошенко.

Вона відзначила, що сьогодні, коли Україна виходить на шлях проведення конституційної реформи, поради і допомога ПАРЄ дуже важливі. «Це дасть абсолютно нову якість розвитку демократії і свобод в Україні», – підкреслила Тимошенко.

Відповідаючи на питання журналістів, прем’єр-міністр України відзначила, що для відповіді на питання про вступ до НАТО необхідно отримати відповіді на три питання – чи є на це воля народу, воля еліт і воля і бажання тих організацій, куди Україна планує вступити.

«Такі рішення можливі тільки тоді, коли всі ці три складові будуть досягнуті. Наша позиція полягає в тому, що вступ України до колективних систем безпеки може проходити тільки через всеукраїнський референдум», – підкреслила Тимошенко. (Фор-Ум)