«Сім чудес України»

31 жовтня в Київі було оголошено про початок другого єтапу акції „7 чудес України” (Новий Регіон). На першому єтапі українці вибирали найцікавіші об’єкти, зроблені людиною. Серед них – заповідник „Кам’янець”, Києво-Печерська Лавра, Софієвка, Софія Київська, Херсонес Таврійський, Хортиця та Хотинська фортеця. На другому етапі визначатимуть найпривабливіші природни місця країни. Вже до 1 лютого 2008 року кожна область України та наукові й суспільні організації мають внести свої пропозиції до списку з 100 претендентів, який буде оголошено 7 лютого. Далі відберуть 21 об’єкт, з яких остаточно визначать 7 переможців 21 серпня. З 7 липня кожен зможе взяти участь в інтернет голосуванні на офіційному сайті http://www.7chudes.in.ua/.

Голова Держслужби туризму та курортів України А. Пахля вважає, що, хоча взагалі туристична галузь країни демонструє позитивну динаміку, в організованому туризмі відмічено деякий спад. Щоб поліпшити ситуацію, треба створити „бренди історичних та культурних об’єктів”, що мають пригорнути увагу як іноземних, так і вітчизняних туристів. Саме для цього й була організована акція „Сім чудес України”. Вже після першого етапу акції, як зауважив А. Пахля, туристичний потік до країни зріс на 24% у порівнянні з минулим роком.

В другому турі в конкурсі приймуть участь такі об’єкти, як ріки, озера, природні масиви, тощо. Також, подібна акція „Сім чудес Росії” стартувала 2 травня 2007 року. Вона почалася інтернет голосуванням на сайті петербурзського журналу „Всесвітній слідопит”, та має метою популяризувати туристичні об’єкти Росії.