Отруєння, проказа чи омолодження?

Усі українці, та, мабуть, й не тільки вони, добре пам’ятають, як під час кампанії на посаду президента Україні у грудні 2004 року у одного з кандидатів, нині президента В.Ющенка, раптово виникли серйозні проблеми зі здоров’ям. СМІ почали мусирувати версію отруєння. Тоді голова клініки «Rudolfinerhaus» Михаєль Цимпфер у Віні відмовився проводити аналізи та ставити діагноз. На допомогу прийшли любі друзі з-за океану. Діагноз «отруєння діоксином» поставили Ющенку саме американські та австрійські лікарі. Неважко здогадатися, що постраждалий кандидат набрав додаткові голоси виборців. Версія отруєння й досі не підтверджена остаточно. У слідчої групи на чолі з Піскуном було сім версій отруєння кандидата. Ця історія все більше нагадує брудний детектив.

Наприкінці минулого року доктор медичних наук, академік Російської академії природних наук професор І.А. Гундаров запідозрив у президента таке серйозне захворювання, як лепра, або проказа. Стурбований станом здоров’я Ющенка, він надіслав йому особистого та відкритого листа, які залишилися без відповіді.

3 червня депутат Давід Жванія від «Нашої України» заявив в ефірі радіо «Свобода», що Ющенка ніхто не отруював. Ця репліка викликала широку дискусію в кулуарах. «Актом відчаю» назвав це генеральний прокурор країни А.Медведько, який дуже сподівається на довірливу бесіду з депутатом в межах свого закладу.

Депутат від Партії Регіонів Анна Герман пропонує розглянути заяву депутата в Регламентному комітеті Верховної Ради. За її словами, якщо те, про що говорить Жванія є правдою, то це велика сенсація.

Депутат від НУНСу А.Третьяков вважає таку репліку аморальною та вважає за краще не лізти поперед батька в пекло й дочекатися закінчення розслідування.

Цікаву версію подій запропонував депутат від КПУ А.Голуб (rosbalt.ru). За його версією, Ющенка намагалися не отруїти, а омолодити. Голуб вважає, що всім ясно, що ніякого отруєння не було, що ситуацію з вигодою використали, щоб зібрати більше голосів на виборах, та що попередня заява Жванії – це тільки початок.

Якщо пригадати, до чого привели опити з омолодження професора Преображенського, президентові ще пощастило.