Золоті Ворота знов відкрити

5 грудня в Києві після реконструкції відкрили один з символів української столиці – Золоті Ворота (nr2.ru). Урочисте відкриття відвідав президент країни В.Ющенко. Президент запізнився, та, щоб розважити глядачів, біля об’єкту виступали народні та театральні колективи. Ющенко висловив своє задоволення тим, що нарешті Золоті Ворота реставрували, та виразив подяку всім, хто приймав у цьому участь.

Золоті ворота – фортифікаційна споруда, що була збудована в 11 столітті та служила воротами при в’їзді до міста. Її було знищено під час монголо-татарського набігу. В 1832 році К.Лохвицький провів археологічні роботи та розкрив залишки Золотих Воріт. Це були дві паралельні стіни довжиною 25 та 13 метрів та висотою 8 метрів. Руїни були укріплені, а на деяких ділянках відновили кладку.

Комплексна реставрація заповідника „Софія Київська”, в состав якого входять й Золоті Ворота, в останній раз була проведена на початку 1970-х років. При підготовці до святкування 1500-річчя Києва над воротами збудували макет Золотих Воріт в натуральний розмір. Реалізувати цю ідею дозволило те, що в місті Володимирі збереглася копія Золотих воріт, яка стала зразком для зведення макету. Але з часом макет прийшов у жахливий стан, що загрожувало зберіганню залишків древнього пам’ятника. Довга епопея з ремонтом споруди закінчилася в серпні цього року, коли національний заповідник „Софія Київська” домовився з компанією „Укрреставрація” про реконструкцію споруди павільйону „Золоті Ворота”.