Генетично модифіковані організмі поруч з нами

Кожна людина має право знати, що вона споживає. Український ринок сьогодні ломиться від продукції, при виробництві яких використовують так звані ГМО – генетично модифіковані організми. Дія їх на організм людини ще не вивчена, але у розвинутих країнах люди, які дбають про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей та кишеня яких дозволяє уникати цих продуктів, роблять це. Для цього продукти харчування повинні мати особливу маркіровку. Якщо ця маркіровка відсутня, а товар містить ГМО, споживач має право подати на компанію-виробника в суд, щоб захистити свої права.

З четверга в Україні мав вступити в силу закон щодо обов’язкового маркування продукції харчування, що містить ГМО. Але, оскільки, за словами голови Держспоживстандарту А. Шнипко, доки ще не розроблено механізм застосовування цього документу та контролю за його виконанням, постановляння не було виконано. Він виразив надію, що все запрацює ще до 1 грудня.

Але у екологів є певні сумніви щодо реальних намірів чиновників у сприянні здійсненню всіх необхідних процедур. Як повідомляє segodnya.ua, США тисне на Кабмін з ціллю відміни постановляння про обов’язкову маркіровку ГМО. Американці є основними експортерами ГМО продукції в Україну. «Посадовці лише чекають відміни постановляння. Це свідомий саботаж», – заявила перший віце-президент Всеукраїнської екологічної ліги Т.Тимочко.

Ковбаса, йогурти, паштетах, кондвиробах та навіть у дитячому харчуванні. Ввозити та виготовляти дитяче харчування з ГМО заборонено на Україні, та постанова щодо цього була прийнята 1 серпня 2007 року, але ця законодавча ініціатива не втілюється в життя належним чином.