Цікаві факти: Дерев’яні церкви

Якщо у деяких частинах Європи люди будували свої перши церкви з кам’яних валунів, вважаючи, що не скоро настануть такі часи, коли каміння буде зруйновано, на Україні будівники старовинних храмів обрали дерево як будівельний матеріал та найпростіші інструменті – сокиру, пилу, та рубанок – для майстрування своїх релігійних святинь.

Українські дерев’яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернути зі Східа на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.

Хоча перши записи щодо українських дерев’яних церквей відносяться до 10-го століття, активно будувати їх стали лише у 11-му столітті, а пік побудови прийшовся на 18-те століття, коли архітектурне оформлення стало щедрішим, а розмір церквей збільшився. Наприкінці, російський царський уряд заборонив будування цих споруд, бо „національний народний стиль” не личив Російській Імперії. Але ж возведення дерев’яних церквей в Україні продовжувалося у деяких західних регіонах, що дозволялося Австро-Угорською Імперією.

Визнаваючи історичниу та культурну цінність українських дерев’яних церквей, міністерство культури та мистецтва України у минулому році почало проект по реставрації та охороні понад 1900 церквей, побудованих з дерева. Ці церкви головним чином розташовані на Західній Украйні. Ця кампанія, що має тривати п’ять років, включає реєстрування кожної будівлі, оцінювання стану, та завершення процесу реставрації, що, таким чином, гарантуватиме довговічне збереження одної з самих еклектичних та надзвичайних культурних традицій України для наступних поколінь.