Умови отримання віз в Польщу для українців зміняться

21 грудня цього року Республіка Польща ввійде в Шенген, тому умови поїздок громадян між Україною та Польщею зміняться. У зв’язку з цим, на початку грудня уряди обох країн підписали документ, який передбачає внесення деяких змін до процедури оформлення віз. Громадяни України отримають певні переваги при отриманні віз до Республіки Польща.

Українці отримуватимуть безкоштовні короткотермінові польські візи до 20 грудня, та їх дія продовжуватиметься й після 21 грудня, коли Польща ввійде до Шенгенської угоди. Також, національні польські візи видаватимуть тим, хто залишатиметься на території Польщі понад 90 діб з метою навчання, лікування, працевлаштування, тощо, та ця процедура не зміниться після 21 грудня.

Наприкінці листопаду Рада ЄС формально ратифікувала угоду щодо спрощення візового режиму та реадмісії з Україною. Після впровадження в дію цієї угоди, що може відбутися вже на початку 2008 року, Польща дотримуватиметься положень цієї угоди при видачі віз громадянам України. Угода передбачає фіксовану ціну в 35 євро та безкоштовне надання віз для певних пільгових категорій громадян: родичам громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесменам, журналістам, членам офіційних делегацій, учням, студентам, професійним перевізникам, пенсіонерам, представникам центральних та місцевих органів влади, учасникам програм обміну між спорідненими містами, і т.п (rbc.ua). У випадку відказу у видачі візи, консул має пояснити громадянину причини.