Українські податки – одні з найжахливіших у світі

Всесвітній банк та аудиторська компанія PriceWaterhouseCoopers підготували рейтинг найзручніших податкових систем світу Paying Taxes, в якому Україна зайняла майже останнє місце. Країна займає передостанню, 177-му позицію, залишаючи за собою лише Білорусь. За трьома параметрами – кількості податків, часу, що займає податковий процес та вартості податків Україна виявилася однією з найнеблагополучніших для бізнесу країн. Підприємці вимушені платити 99 податків, що збагачують державну казну та збіднюють кишеню платників на 57%, та бізнесменові потребує більш ніж 2000 годин, щоб сплатити податки згідно з законом.

За авторитетною думкою аудиторів з PriceWaterhouseCoopers, врятувати український бізнес зможуть лише реформи, спрямовані на спрощення системи оподаткування.

Але, тоді як в усьому світі помічається тенденція на спрощення податкових процедур, вітчизняні експерти вважають, що ми ще не готові до лібералізації системи оподаткування. „Наша система відповідає низькій культурі платників податків, та кроки на бік спрощення тільки спровокують зловживання та корупцію в цій сфері”, – впевнені представники українського аудиту. Навіть якщо податковий тиск в Україні зменшиться, фіскальний контроль значно зросте, що ніяк не полегшить життя підприємцям.

За рейтингом, одна з найкращих податкових систем – на Мальдивах, де податки складають лише 9% від прибутку, та підприємці платять лише один податок. Найабсурдніші податки – в Гамбії. Там вони можуть сягнути 286,7%. В Росії оподаткування досить ліберальне. Щоб сплатити податки, що дорівнюють 51,4% від прибутку, російському бізнесменові треба витратити 448 годин.