Україна буде тиснути на Росію

Україна, як повноправний член Світової організації торгівлі, буде використовувати всі можливості тиску на Росію на переговорах щодо вступу в СОТ, щоб знизити ціну газу на 2009 рік, вважає міністр економіки України Богдан Данилишин.

“Україна зараз прагне активно використовувати свої можливості як член СОТ. Використовуючи наш потенціал, усі наші можливості, я думаю, що вдасться сформувати ту ціну, яка відповідатиме інтересам розвитку економіки нашої країни”, – заявив міністр економіки. За його словами, статус члена СОТ і роль у транзиті російського газу дозволять Україні домогтися поступового, а не різкого підвищення цін на імпортний газ.

При цьому газета Ведомости пише, що Данилишин виразив лише особисту точку зору. “Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко не раз говорила, що підтримує якнайшвидше приєднання Росії до СОТ”, – заявила газеті прес-секретар Тимошенко Марина Сорока.

У той же час, представник міністерства економіки України Артем Стельмашов сказав, що йому не відомо про затверджену переговорну позицію України, яка припускала б зв’язок приєднання Росії до СОТ і переговорів по газу. При цьому в Газпромі відмовляються коментувати висловлення Данилишина.

Україна стала повноправним членом СОТ навесні й 26 травня увійшла в робочу групу з приєднання Росії до організації. До цього часу Україна не вимагала від Росії почати переговори щодо доступу на ринки товарів і послуг, але запросила весь необхідний для цього пакет документів.

У лютому український президент Віктор Ющенко в інтерв’ю AFP нагадав, що Росією введені обмеження на ряд статей українського експорту, що призвело до його скорочення на $3 млрд. і зростання негативного сальдо України в торгівлі з Росією до $6 млрд.

“З огляду на прагнення самої Росії вступити у СОТ, у нас будуть цікаві переговори з проблемних питань російсько-української торгівлі”, – заявив тоді Ющенко.

Україна прагне зберегти можливість почати переговори з Росією щодо СОТ як надзвичайний захід тиску під час обговорення ціни на газ, – вважає директор інформаційного бюро з приєднання Росії до СОТ Олексій Портанський.

“Правила організації не дають можливості погодити питання торгівлі газом і вступу в СОТ. Але Україна за необхідності може пов’язати ці дві теми на політичному рівні, перетворившись на ще одну Грузію”, – вважає директор бюро з приєднання РФ до СОТ.

Нагадаємо, раніше Олексій Міллер заявляв, що ціна на газ до кінця 2008 року перевищить $500 за 1 тис. куб. м.

Ще раніше він виступив із заявою, що з 2009 року ціна на газ для України може перевищити $400 за тисячу кубометрів.
Крім того, Міллер заявляв, що для Газпрому закупівельні ціни на газ із Центральної Азії в 2009 році подвояться порівняно з нинішніми цінами.

За матеріалами РБК-Україна, Ведомости, Новинар.