Харківські хворі на цукровий діабет мають ризик залишитися без інсуліну

Останнього часу у Харкові багато новин для хворих на цукровий діабет. Але не всі вони добрі. Як повідомляє сайт Харківської міської ради, наступного року можуть виникнути проблеми з ліками для діабетиків. “Існує загроза зриву постачання інсуліну хворим на цукровий діабет у 2008 році”. Так заявив 14 листопада заступник міського голови – директор Департаменту охорони здоров’я та соціальних питань Ігор Шурма на прес-конференції в ендокринологічному відділенні міської клінічної лікарні №2.

Це виглядає досить старанним, враховуючи стабільну картину постачання хворих інсуліном у 2007 року. Не дивлячись на плюси нинішнього механізму забезпечення ліками інсулінозалежних хворих, повідомив Ігор Шурма, сьогодні ведуться активні спроби повернутись до системи централізованих поставок інсуліну. За його інформацією, в контрольних цифрах проекту бюджету на 2008 рік, спущених Харкову з центру, ні копійки немає на придбання інсулінів. «Це призведе до хаосу в постачанні і забезпеченні хворих інсуліном, – переконаний директор Департаменту.

З іншого боку, у Харкові планується створити спеціалізоване відділення „Діабетична стопа” на базі міської клінічної лікарні №2. Ігор Шурма відзначив, що у 2008 році планується з міського бюджету виділити 1,5 млн. грн. на облаштування цього відділення. За його словами, досі в Україні не існувало нічого подібного. «На виділені містом кошти плануємо відремонтувати приміщення, обладнати санвузол. Палати будуть розраховані на дві людини. Всі умови у відділенні відповідатимуть тяжкості стану хворих», – запевнила Людмила Ведяєва, головний ендокринолог Харкова.

Також гарною новиною є те, що усі вперше виявлені хворі діти та вагітні отримають до кінця цього року глюкометри Ван Тач Ультра, які у вигляді благодійної допомоги надійшли до Харкова. Також цими пристроями будуть обладнані усі харківські машини швидкої допомоги.