Місцева влада не справляється зі своїми обов’язками

Українці вважають, що їхня місцева влада не повністю справляється зі своїми обов’язками.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження Територія, яке в рамках річної програми досліджень 2008 року Проект країни провів Інститут Горшеніна.

Зокрема, на думку 43,1% українців, місцева влада їхнього населеного пункту має достатньо повноважень для того, щоб вирішувати місцеві проблеми; 34,9% – оцінюють ці повноваження як недостатні для ефективного виконання владою своїх обов’язків; 22,1% – не можуть оцінити обсяг повноважень місцевої влади з точки зору ефективності її роботи.

Водночас тільки 11,5% респондентів вважає, що місцева влада їхнього населеного пункту в цілому справляється з тими завданнями, які перед нею поставлені; більшість опитаних – 46,9% – вважають, що місцева влада лише частково справляється зі своїми обов’язками; 32,4% категорично стверджують, що влада їхнього міста, села чи селища не справляється зі своїми функціями.

Як свідчать результати даного опитування, думки українців щодо доцільності розширення повноважень місцевої влади їхнього регіону розділилися майже навпіл – 39% відповіли ствердно, 40,1% – негативно, 20,9% – не мають відповіді на це питання.

Водночас, відповідаючи на запитання, наскільки ефективно можуть бути використані більш широкі повноваження та кошти у випадку їх надання місцевій владі, абсолютна більшість респондентів – 42,4% – впевнено відповіли: «Неефективно»; третині опитаних (29,2%) важко відповісти і трохи менше третини українців (28,4%) сподіваються, що додаткові кошти та повноваження можуть бути використані місцевою владою ефективно.

Коментуючи отримані результати, Зазначимо, що директор Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна Костянтин Бондаренко, коментуючи отримані результати, висловив думку, що причиною такого скептичного ставлення українців до дій місцевої влади являється те, що, на відміну від центральної, місцева влада більшою мірою перебуває на виду громади.

«Тому проблеми, які вирішуються або не вирішуються нею, більш відчутні у повсякденному житті людей, а будь-які корупційні дії місцевої влади сприймаються болючіше, ніж більші за обсягами зловживання центральної влади. Сьогодні маємо такий парадокс: населення не довіряє місцевій владі, але, водночас, висуває до неї все більші вимоги», – зауважив Костянтин Бондаренко.

Зазначимо, що соціологічне опитування Територіально-адміністративний устрій України проводилось Інститутом Горшеніна в рамках річної програми соціологічних досліджень 2008 року Проект країни з 15 по 30 квітня 2008 року у 129 населених пунктах України. Всього було опитано 2006 респондентів, які представляють доросле населення України віком від 18 років. Квотами у вибірці були: вік, стать, освіта та тип населеного пункту, в якому мешкає респондент. Похибка дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Джерело – Корреспондент