Парк Льодовикового періоду на Івано-Фрінківщені

Прихильники розвитку туризму в західній Україні з кафедри екології Івано-Франківського національно технічного університету нафти й газу розробили проект з назвою „Парк Льодовикового періоду”. Під це планують відвести біля 60 га в Бгородчанському районі Івано-Франківської області. Чому саме там?

Все почалося 100 років тому, в 1907 році, коли в одній з шахт гірського воску, розташованої біля села Старуня Богородчанського району, робітники натикнулися на залишки мамонта та волосатого носорога. В 1929 році експедиція Польської академії знання на голубині 12,5 метрів знайшли самку носорога з відмінно збереженими шкірою та м’язами. Голова експедиції Мачей Котарба пояснив таку незвичайну консервацію тканини насиченістю грунту нафтою, гірським воском та солями. Зразки розподілили між собою музеї Львову та Кракову. Носоріг – цей унікальний експонат, якому заздрять світові музеї, дістався польській стороні (за матеріалами Gazeta Krakowska).

Також, на західному березі ріки Лук поблизу села Старуня існує єдиний в Україні діючий вулкан. На сейсмічне диво в селі звернули увагу тільки в сімдесятих роках. Появу такого феномену на Прикарпатті досі чітко пояснити не можуть.

Всередині вулкана є палеонтологічні рештки. Дослідники стверджують, що він реагує на різні землетруси або поштовхи в радіусі 300 кілометрів. Грязьовий вулкан, який, за словами мешканців, був на цьому місті вже давно, показав себе лише після румунського землетрусу в 1977 році та зараз має більше сотні мікро-кратерів і діє на площі шістдесят гектарів. Вчені кажуть, що, крім усього, село Старуня – ще і природна справжня лабораторія, де були знайдені мінерали заліза, цинку, стронцію і кальцію.

За новим проектом, планують збудувати кофейню „Мохнатий носоріг” у вигляді носорога. Шляхом до села збудують мотель „Палеолітр” та приміщення для відпочинку у виді вігвамів древніх кроманьйольців. Біля колодязю з соленою водою зведуть кофейню „Солянка” з купальнею. В центрі села Старуня запланований музей солевидобутку. В долині Великого Лукавця передбачається розміщення по периметру муляжів мамонтів, носорогів та інших представників льодовиковий періоду в натуральний розмір. Також, тут планують імітувати картинки з життя кроманьйольців. Щоб привабити прихильників зеленого сільського туризму, запланована будівля невеликих котеджів. Поблизу грязьового вулкану розробники проекту бачать канатну дорога, а біля унікальних мінеральних джерел – бювети та лікувальні санаторії (rus.newsru.ua).

Зараз справа лише в тому, щоб знайти інвесторів, які зацікавляться проектом та втілять його в життя.