Буш хоче бачити Україну в НАТО

Сполучені Штати «рішуче підтримують» бажання України приєднатися до ПДЧ на самміті в Бухаресті. Про це Президент США Джордж Буш заявив на сумісній прес-конференції з українським лідером Віктором Ющенком:

«Ви знаєте, що заплановано ряд дій щодо вступу України в НАТО, і ви знаєте, що США подають усіляку підтримку вступу України в НАТО. Ми підтримуємо вступ України і Грузії в НАТО. Ми допомагатимемо Україні в просуванні, в становленні членом НАТО», – підкреслив Буш.

За його словами, на цей крок США йде для того, щоб «гарантувати безпеку в даному регіоні».

«Україна і Альянс збудували сильне партнерство, і Україна – це єдина країна – не член НАТО, яка підтримувала всі операції НАТО в Іраку, Косові, в Косові українські миротворці підтримують мир», – сказав він.

У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко заявив, що тема приєднання України до ПДЧ – це якісна відповідь на ключові питання про фундаментальні національні інтереси нашої країни.

Він відзначив, що українська політика щодо приєднання до ПДЧ не є політикою проти когось. «Ми печемося в першу чергу про наші національні інтереси», – сказав він.

Ющенко також підкреслив, що не хотів би, щоб «ті політичні дебати, які зараз ведуться країнами Європи, формували для України якусь нову завісу». «Я переконаний, що ми йдемо вірним стратегічним шляхом і діємо в рамках національного суверенітету. Нація визначається згідно з політичною доцільністю і характером безпеки», – відмітив Президент України.

Ющенко звернув увагу на те, що керівництву Альянсу не варто звертати уваги на позицію РФ. «Мені б не хотілося, щоб базовий фундаментальний принцип «відкритих дверей» роботи Альянсу був замінений на право вето країни, яка навіть не є членом блоку», – резюмував він. (ФорУм)