Українські миротворці не покидатимуть Косово

Україна поки не має наміру переглядати свою участь у миротворчих операціях у Косові. Про це сказав у четвер на брифінгу директор департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорєльцев, який у складі делегації України на чолі з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком учора перебував у Косові.

«Ключовим елементом у позиції України щодо Косова є необхідність забезпечення миру і спокою в регіоні, і, виходячи з цього, Україна продовжуватиме брати участь у відповідних зусиллях світової спільноти і зараз не має наміру переглядати свою участь у розгорнених в краї місіях», – сказав він.

У той же час Погорєльцев повідомив, що за наслідками останніх подій у Косові в п’ятницю відбудеться засідання РНБО, де всі фахівці, зокрема, МВС і МЗС, представлятимуть свої висновки і пропозиції, на основі яких РНБО ухвалюватиме відповідне рішення і радитиме Президентові, що робити далі.

«Ми вважаємо, що наша присутність там потрібна, і вона є гарантією безпеки в цьому регіоні» – сказав Погорєльців.
Він також повідомив, що зараз вирішується питання виплати компенсації сім’ї загиблого українського миротворця.

Вранці 17 березня під час проведення спецоперації щодо звільнення захопленої території і приміщення суду в північній частині міста Мітровіца сталася сутичка противників проголошення незалежності Косова з поліцейськими силами ООН.

Серби обстріляли будівлю поліцейської станції і закидали територію гранатами. Внаслідок цих дій було поранено 21 працівника Спеціального миротворчого підрозділу МВС України у Косові.

Поранений під час сутички Ігор Кіналь помер 17 березня о 22.00 від численних осколкових поранень після проведеної операції. (ФорУм)