Сьогодні Україна поверне частину газових боргів.

Як заявив міністр палива і енергетики Юрій Продан, сьогодні Україна має виплатити борги за газ Росії, за винятком тих сум, які Україна не підтверджує. Міністр наголосив, що на сьогоднішній день щодо цієї схеми є деякі питання, які українська сторона вважає спірними.

«Це питання сумнівної переплати приблизно 400 млн. і відповідні дивіденди, які необхідно врахувати», – зазначив Продан.
Нагадаємо, що 26 лютого російський «Газпром» оголосив, що 3 березня о 10:00 за московським часом на 25 відсотків скоротить постачання газу до України, якщо не будуть врегульовані розбіжності між компанією і урядом України.

«Газпром» висунув Україні новий ультиматум через кілька годин після телефонної розмови між Володимиром Путіним і Віктором Ющенком.

За словами офіційного представника «Газпрому» Сергія Купріянова, в Україні осіло вже 1,9 мільярда кубометрів неоплаченого Києвом газу. «Далі так тривати не може», – зазначив представник монополії.

Після розмови з Путіним Президент Ющенко надіслав офіційну телеграму прем’єр-міністрові Тимошенко, у якій вказав на невиконання московських домовленостей двох лідерів. Глава держави зобов’язав керівника уряду «вжити негайних вичерпних заходів для повного погашення заборгованості української сторони за спожитий природний газ і безумовного виконання усього пакету досягнутих домовленостей».

Тимошенко має особисто доповісти Президентові про вжиті Кабінетом міністрів заходи до 9 годин ранку 27 лютого, наголошується у повідомленні. (ФорУм)