Українська влада прагне до СОТ

Парламент прийняв за основу і в цілому законопроект «Про ратифікацію протоколу про вступ України до СОТ». Про це повідомляє кореспондент ForUm’у. Цей законопроект підтримали 411 народних депутатів. Спікер парламенту Арсеній Яценюк привітав фракції ВР з тим, що вони проявили єдність під час голосування. Крім того, парламент сформував доручення для Кабміну: у місячний термін підготувати план адаптації української економіки до умов СОТ.

Нагадаємо, що 5 лютого 2008 року в Женеві Президент України Віктор Ющенко і генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі підписали протокол про вступ України до СОТ. Україна має ратифікувати протокол до 4 липня 2008 року, проте у разі потреби цей термін може бути продовжений за рішенням Генеральної ради СОТ. На 30-й день після ратифікації Україна стане повноправним членом СОТ.

Одночасно з парламентом, Кабмін також позитивно поставився до вступу в СОТ. Це задекларував, виступаючи з трибуни парламенту, заступник міністра економіки Валерій П’ятницький. Він нагадав, що процес вступу України в цю організацію тривав понад 14 років. «Це робота багатьох тисяч людей, які наполегливо працювали. Залишився останній крок – ратифікація протоколу щодо вступу в СОТ», – підкреслив заступник міністра.

П’ятницький зазначив, що СОТ – це система правил, за якими вже працюють понад 150 країн світу. Він зазначив, що для вступу в СОТ необхідно прийняти майже 60 законів, які стосуються усього спектру економіки України. Водночас заступник міністра запевнив, що ці закони «досить косметичні». (ФорУм)