Україна має привести своє екологічне законодавство у ідповідність до норм ЄС

Без прийняття законів з охорони навколишнього середовища Україна не матиме результатів у переговорах про членство у Євросоюзі.Про це заявив експерт з питань захисту довкілля українсько-європейського дорадчого центру з питань адаптації законодавства Юріс Озолінс.

В Україні не існує чіткої законодавчої бази захисту довкілля, а ті нормативи що існують абсолютно не відповідають європейським нормам, каже експерт. Натомість забруднення водоймищ, надмірні викиди в атмосферу провокують кризу довкілля. Аби убезпечити людей влада має терміново розробити стратегію охорони навколишнього середовища, переконаний Юріс Озолінс.

«Ця стратегія має підказати, де в першу чергу і як братися за величезну проблему охорони довкілля. Треба ще раз уважно обдумати, що можна зробити просто нормуванням, примусовими методами, а що оподаткувати. Очевидно, що законодавство має бути переглянуте якраз в цьому розділі», – сказав Озолінс.

Крім того, експерт радять стягувати з українців екологічний податок, який платять усі жителі країн-членів Євросоюзу. На думку Озолінса, цю норму в Україні запровадити буде досить важко, особливо на промисловому сході країни через сильне політичне лобі. Однак економічна доцільність виходу на європейські ринки може змінити екологічну свідомість в Україні.

«Екологія – це винятково сильна зброя, коли треба прибрати конкурента. Якщо ваші суперники доведуть, що люди на Донбасі хворіють більше, ніж в інших містах, то ваша продукція може зустріти бойкот чи ембарго в країнах ЄС», – констатує експерт. (Кореспондент)