Трагедія у Дніпропетровську

Жахлива трагедія сталася 13 жовтня біля 11 ранку у Дніпропетровську в жилому масиві Перемога-1. За даними МЧС, у дев’ятиповерховому будинку на вулиці Мандріківська 127спалахнув битовий газ. Було зруйновано весь під’їзд, пошкоджено сусідні під’їзди та у домах поблизу вибило стекла у вікнах. Хоча офіційною причиною залишається газ, причини спалаху встановлюються.

З неофіційних джерел стало відомо, що запах газу було чути ще попереднього вечора, але аварійна служба не приїхала. Спочатку мешканці будинків, розташованих поблизу, почули різкий запах газу, потім на газових трубах у квартирах повиривало клапани, з яких під великим тиском пішов газ. В службі газу людям запропонували відкрити кватирки. Деяких мешканців, що вийшли на вулицю через запах газу, накрило вибуховою хвилею.

Того дня у Дніпропетровську була сильний дощ, тому на момент вибуху дуже багато людей перебувало вдома. Організація, за словами очевидців, була жахлива! Людям нічого не повідомляли. Дуже важко отримати інформацію про долю близьких, що були у будинку. Через ймовірність нових обвалів, до будинку нікого не пускали. За словами Шуфрича, міністра надзвичайних ситуацій, спеціальні бригади вручну розбирали завали. Але, за твердженнями очевидців, ніхто розбором завалів не займвся, бо до під’їзду не могла дістатися техніка.

За офіційними даними вже є 14 загиблих та 21 постраждалий. Але неофіційні джерела називають кількість жертв, яка в рази перевищує офіційну статистику. Під завалами знаходяться декілька осіб, що спілкуються з рятівниками за допомогою мобільних телефонів. Кількість жертв може надалі зрости.
На місці трагедії, оточеним міліцією, зібралися родичі жителів будинку та жителі окремних будинків. Подача газу та води в районі тимчасово зупинені.

Президент В.Ющенко, який зараз знаходиться закордоном, поручив прем’єру В. Януковичу якомога швидше надати максимальну допомогу постраждалим та з’ясувати причини трагедії.