Софію Київську треба рятувати

На території Софійського собору Києва старі комунікації мінятимуть на нові. Якщо це не буде зроблено вже зараз, архітектурний пам’ятник може бути серйозно пошкоджений, або, навіть, зруйнований. Проблема не лише в тому, що прийшов час позбутися старого обладнання, а в тому, що через постійне підтикання, грунт під собором вимивається та ситуація стає все небезпечнішею. Собор було збудовано на грунті, що просідає під дією вологи. Отже, такі привичні для кожного Киянина будівельні огородження оточують зараз Софійський собор.

Нове обладнання має декілька ступенів захисту, та призвано забезпечити собор на довгі роки. Гарантія цих комунікацій – 30 років, вони мають сигналізацію та лотки-колодязі, у які при протіканні труб буде стікати вода.

Як повідомила “Газета по-киевски”, за словами замдиректора заповідника „Софія Київська” Вадима Кириленко, „…в останні роки рідкий місяць обходився без прориву труб, а декілька разів на рік траплялися крупні аварії, що серйозно загрожували неушкодженості споруд на території Софії. Зараз ми повністю замінюємо інженерні комунікації. Вони вже відслужили по два-три строки, та нагадують решето ”.