З’явилась «Червона книга» української культури

В Україні аналогічно довіднику вимираючих тварин створено «Червону книгу української культури». Туди планують записувати пам’ятки архітектури, об’єкти культури та мистецькі заклади, які знищуються за потурання чиновників.

У Червоній книзі вже перераховується кілька сотень проблем, з якими зіштовхуються представники культури. Вони типові не тільки для Києва, адже з подібним вандалізмом стикаються митці у Черкасах, Запоріжжі, Маріуполі, Івано-Франківську, Ніжині, Севастополі та багатьох інших містах України. Президент асоціації видавців та книгорозповсюджувачів України Олександр Афонін каже, що на допомогу міжнародних організацій в порятунку української культури не варто сподіватися, оскільки це люди з іншою ментальністю та власними культурними традиціями, тому відстоювати свою культурну спадщину українці мають самотужки.

Створення каталогу проблем української культури почалося влітку минулого року, коли спостерігалося масове виселення творчих спілок з майстерень, які вже кілька століть працюють на Андріївському узвозі в Києві. Як не парадоксально, але боротьбу з художниками, скульпторами, письменниками за землі та приміщення розпочала київська міська влада, розповідає президент асоціації видавців та книгорозповсюджувачів України Олександр Афонін. Він каже, що відтоді митці зрозуміли – найпершим їхнім ворогом є влада, яка свідомо, через комерційну вигоду, прагне знищити осередки культури.

Представники творчої інтелігенції Києва створили громадський рух «Культура проти вандалізму», у рамках якого почалося укладання Червоної книги української культури. Нині каталог проблем української культури існує лише віртуально в глобальній мережі Інтернет на сайті «Набат» та «Культура. Net”, однак його упорядники не виключають, що буде створений паперовий аналог цієї Червоної книги. (Уніан)