Писанки та українські Пасхальні традиції

Пасхальні кролики стали невід’ємним символом Пасхи в Америці. Урочисті християнські спогади Біблейських історій про воскрешення також захоплюють увагу багатьох віруючих у пасхальні дні. У той час, коли вишукані розписні яйця, або писанки, стали ознакою українських пасхальних традицій у всьому світі, цілий ряд інших звичаїв, що йдуть ще з язичеських часів, відноситься до цього весняного свята.
Оснований на поляганні на силу природи та циклічні ритми, аграрний спосіб життя предків сучасних українців віддзеркалював основи старовинної релігійної вір

Весняні ритуали язичества, поглинені християнською релігією, збереглися, та стали фундаментальними ознаками Пасхи. Багато віків тому українці пекли хліб у формі птахів, намагаючись таким чином завітати пташиний народ, що повертався на початку весни. В наші дні столи вінчає почесний пасхальний каравай, або паска, прикрашений християнськими символами хреста та декоративними квітами, листям, шишками та пташками, що є залишком язичеської віри предків. Традиційно, жінка, що замішує тісто для паски, повинна мати чисті думки, а чоловік повинен охороняти оселю від лихих чар, що можуть потрапити до хати під час виготовлення хлібу.

Вважається, що верба має цілющі якості, та у стародавні часи люди торкалися один одного гілками тільки що зрізаної квітучої верби, щоб призвати цілющу енергію та природну силу. Сучасна християнська віра вшановує неділю перед Пасхою як Вербну неділю відповідно з Євангельською історією про в’їзд Ісуса до Єрусаліму. Зараз гілки верби відносять служителям церкви для освячення та дарують віруючим. Віра змінилася, але ритуал залишився близьким до стародавніх ритуалів язичників.