По дорозі до Євросоюзу з світлофорами, що розмовляють

Наявність у країні інфраструктури для людей з обмеженими фізичними можливостями – одна з ознак розвиненості країни. Положення з інвалідами – важливий критерій оцінки соціальної політики в ЄС. Доречі, коли в Євросоюз збиралися прийняти Чехію, її міністр соціальної політики сів у інвалідне крісло та проїхав вулицями Праги, щоб випробувати їх на відсутність перешкод для інвалідів. В Україні ці проблеми дуже й дуже актуальні.

Вже в цьому році (за інформацією segodnya.ua) на перехрестях Києва мають з’явитися світлофори для сліпих пішоходів, на яких окрім світлофорної сигналізації можна застосовувати звукову сигналізацію, що працює в узгодженому режимі з пішохідними світлофорами. Звуковий сигнал, що починає робити одночасно з зеленим світлом, значно полегшує перехід вулиць людям з обмеженими можливостями. Подібні світлофори попереджають пішоходів про початок і закінчення переходу через дорогу в голосовому режимі, причому магнітний запис включається автоматично, відповідно до сигналів світлофора. Перший в Україні світлофори що „розмовляють” з’явився в Одесі. Ціна одного світлофора – близько 3 тис. гривень. Вони діють між 06:00 та 22:00 годинами. Також подібні світлофори вже працюють у Дніпропетровську.

Єдина проблема, яка виникає з цими приладам, це шум звукового сигналу, що може заважати жителям будинків навколо, особливо вночі. В такому разі, щоб досягнути компромісу, у нічний час звук можна робити тихіше, або зовсім відключати. Де саме будуть встановлені ці зручні прилади, ще не вирішено остаточно.