В Україні – державне свято.

В Україні сьогодні святкують День Соборності. 22 січня 89 років тому було підписано урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу.
Акт Злуки було проголошено урядом УНР у 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року. Скориставшись колапсом Австро-Угорської імперії, активізувались національно-визвольні сили в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року – Станiслав (нині – Івано-Франківськ).

Традицію святкувати День соборності було закладено 21 січня 1990 року. Тоді на згадку про День Соборності в Україні відбулася символічна акція, Живий ланцюг. Майже три мільйони людей взялися за руки, з’єднавши Львів, Київ та Донбас у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. В ній взяло участь за офіційними даними близько 450 тисяч людей (за неофіціційними — близько 5 мільйонів). Згідно Указу Президента, День Соборності було проголошено державним святом у 1999 року.

Об’єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого та демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Серед принципів консолідації були історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси. Разом з ухваленням Універсалу про злуку УНР і ЗУНР Трудовий конгрес задекларував, що об’єднана УНР «не має й думки забрати під свою владу чужі землі».

Сьогодні по всій Україні пройдуть урочистості, присвячені Дню Соборності.