Зробимо наше місто чистішим

Багато з нас пам’ятає, як у вихідні дні люди виходили на вулицю та прибирали, фарбували, копали, згрібали листя, окопували дерева, словом, безкоштовно робили все, щоб облагородити територію біля своїх осель та підприємств. Хтось робив це добровільно, хтось, як то кажуть, „з-під палки”, але в результаті мешканці мали чисте охайне місто. З часом, ця традиція була забута, та вигляд деяких місць та вулиць залишав бажати кращого та аж ніяк не нагадував той, що був раніше. Зараз в Харкові влада намагається відновити цю традицію.

6 листопада харківський міський голова М.Добкін надав розпорядження ініціювати проведення санітарно-екологічних суботників в суботу 10 листопада „з метою приведення в належний санітарний стан майданів, проспектів, бульварів вулиць, прибудинкових територій, ринків та торговельних майданчиків, територій лікувальних, оздоровчих, навчальних, дошкільних закладів, територій підприємств та відомств, рекреаційних зон міста”(city.kharkov.ua).

У суботнику взяли участь більш ніж 10000 харків’ян, було зібрано і вивезено 2 261 м куб. листя, 425 м куб. негабаритного сміття. Депутати Харківської міської ради та працівники виконавчого комітету займалися впорядкуванням скверу на пл. Руднєва, парку Молодіжний (вул. Пушкінська), території зоопарку, вулиці Шекспіра, скверу біля Дзеркального струменя.

Дорече, найперший суботник відбувся ще у 1919 році в депо Москва-Сортировочна. Йшла громаданська війна та депо бракувало робочих рук (vao.mos.ru). Тоді, за призивом Мосради залізнодорожники вирішили безкорисним трудом допомогти фронту. В ніч на суботу 12 квітня 15 робітники працювали 10 годин. А вже 10 травня відбувся перший масовий суботник на Московсько Казанській залізній дорозі. Так з’явилася традиція добровільної безкоштовної праці людей на благо суспільства. Суботники проводилися в роки індустріалізації, в період Великої Вітчизняної Війни та під час встановлення країни. В останній час масштаб суботників не такий, як раніше, та головна їх мета – озеленення міст та впорядкування територій.