Єкатерина чи Сагайдачний? Конфлікт коло пам’ятника в Севастополі.

Нажаль, на Україні вже стало сумною традицією піднімати шум коло встановлення нових пам’ятників з метою роз’єднати людей і в без того неспокійних регіонах за політичними мотивами. Варто згадати історії зі встановленням пам’ятників та пам’ятних знаків в Одесі, Харкові, Сімферополі.

Ось і в Севастополі зараз розгортається новий конфлікт навколо пам’ятника Єкатерині II, встановлення якого було заплановано на 14 червня, день міста. Але, здається, встановити пам’ятник буде не так просто, як це мало буди. Справа в тому, що українська влада надала розпорядження замість Єкатерини увіковічити у пам’яті севастопольців гетьмана Сагайдачного. Сагайдачний відомий тим, що в 1618 році очолив похід війська на Москву з метою посадити польського королевича Владислава на Московський престол. Його військо спалило та розграбувало чимало міст та осадило Москву. Після підписання Деулинського перемір’я, Владислав відмовився від претензій на престол та Польща отримала Смоленщину та Чернигівщину.

Єкатерина, в свою чергу, мала безпосередню причетність до перемоги Росії над Турцією та приєднанню Криму до своєї території Росії.

В міській раді Севастополя розповідають, що тепер вони змушені поставити пам’ятник гетьману в районі бухти Онега навіть всупереч бажанням мешканців міста. Представники деяких політичних партій та громадських організацій заявили про свою готовність провести пікети та зірвати захід. Ці події тим більше прикрі для севастопольців, бо в останній час місто все більше відчуває на собі увагу недружньої всьому російському української влади, та Сагайдачного намагаються поставити навпроти дому, який було збудовано на кошти Росії для моряків-черноморців.