Як зватимуть Дніпропетровськ наші нащадки?

24 листопада в Київі пройшов ряд заходів, присвячених Дню пам’яті жертв Голодомору. Біля пам’ятника комуністу Григорію Петровському, який був головою ЦВК УРСР в 1919-1936 роках, відбувся мітинг націоналістів. Під час мітингу, керівник київського відділення партії „Свобода” А.Мохник заявив, що треба не тільки знести пам’ятник, але й перейменувати місто Дніпропетровськ, яке названо на честь комуніста. Він вважає, що повертати дореволюційну назву – Єкатеринославль – також не треба, бо, таким чином «ми замінимо одного окупанта іншим». Націоналісти пропонують назвати місто на честь козацької фортеці Кодак, що була розташована тут ще до заснування міста, або на честь Запорізької Січі – Січеслав (nr2.ru).

Дорече, дискусія з приводу перейменування Дніпропетровська триває вже понад 20 років. Серед пропонованих назв були Єкатеринослав, Січеслав, Дніпрослав, Кодак, Половиця, Махноград, Яворницький, тощо.

Цікава історія перейменування міста, яке за свою історію носило декілька назв.

В 1776 році на лівому березі Дніпра заснували місто Єкатеринослав, а в 1787 році сама імператриця Єкатерина II заклала першого каменя нового міста. Назва вперше з’явилася в проектних документах. Вважається, що місто було названо на честь імператриці, але існує версія, що місто назвали на честь святої покровительки імператриці – Святої Великомучениці Єкатерини, бо у XVIII столітті не було традиції називати об’єкти на честь живих людей.

22 грудня 1797 року син Єкатерини Павло I з метою позбутися спадщини імператриці перейменував місто в Новоросійськ, бо тоді територію Причорномор’я, що належала Російській імперії, прийнято було називати „Новоросія”.

В 1802 році імператор Александр I повернув місту його перше ім’я, та Єкатеринослав став центром Єкатеринославської губернії.

Після революції 1917 року з’явилася неофіційна назва – Січеслав, якою користувалися представники міської спільноти, що прагнули незалежності України. В тому, що назва Січеслав пов’язана з Запорізькою Січчю, є певне протиріччя, бо метою заснування міста було протипоставлення міського укладу саме Запорізькій вольниці.

При радянській владі в 1924 році у місцевої влади виникла ініціатива перейменувати місто в Червонодніпровськ, але пропозицію не підтримали на вищому рівні.

До того, як в 1926 році нарешті з’явилася назва Дніпропетровськ, пропонувалися такі назви, як Ленінослав, Металіст, Червонорурськ.

Дніпропетровськ – це назва, створена з назви ріки Дніпр та прізвища більшовика Г.Петровського, який починав свою трудову діяльність в Єкатеринославі. Під час українізації місто називали Дніпро-Петровське, бо в українській мові місто – середнього роду. А вже потім з’явилась назва Дніпропетровськ. В другій половині ХХ століття неофіційно місто почали називати просто Дніпро (за матеріалами gorod.dp.ua).