„Газпром” та „Нафтогаз Україна” домовилися

Україна та Росія домовилися про ціни на газ на 2008 рік. Наступного року, принаймні в першу його половину, Україна збирається придбати газ за ціною $179,5 за 1 тис. кубометрів. Попередня ціна становила $130 (kommersant.ru).

Переговори тривали понад п’ять годин. Російська сторона запропонувала ціну в 180 доларів, тоді як українська делегація наполягала на знижці в $1-3. В результаті домовилися на ціні в $179,5, а тариф на транзит газу через українську територію підвищився на $ 0,1. Також, наступного року Україна намагається знизити об’єми поставок газу. Скільки саме блакитного палива придбає „Нафтогаз Україна” – ще не узгоджено.

Однією з причин підвищення ціни на газ для України стали наміри Туркменії та Узбекистану підвисити тарифи на свій газ, а Україна придбає в Росії саме суміш російського та туркменського газу. Нова ціна для України не перевищила $180 – саме таку цифру голова Мінекономіки країни А.Кінах називав критичною для української економіки.

Росія також залишається у виграшу, бо, купуючи газ у Туркменії за $130, вона матиме майже $40 прибутку з кожної тисячі кубометрів.

Тож, поки що Україна може бути відносно спокійною, але в другій половині 2008 року Туркменія планує підняти ціну на свій газ для Росії на 50%. „Газпром”, в свою чергу, матиме підняти тарифи на газ для країн імпортерів. Аналітик Центру політичної кон’юнктури Д.Абзалов прогнозує, що тоді ціна може сягнути $210–215. „Зараз Росія не стала значно підвищувати ціни через занепокоєння визвати нову газову війну, бо Україна вже заявляла про наміри підняти тарифи на транзит газу до Європи”, – відмітив він (gazeta.ru). Крім того, Росія вирішила не випробувати терпіння Євросоюзу, щоб не накликати на себе звинувачення в прагненні надавити на „молоду українську демократію”.