Києво-Печерська Лавра горіла

12 червня на території Києво-Печерської Лаври сталася пожежа, яку вдалося вчасно погасити (rosbalt.ru). За однією з версій, пожежа на покрівлі куполу корпусу №23 виникла внаслідок удару блискавки. Горіло біля 100 квадратних метрів покрівлі. Все обійшлося без жертв та постраждалих. Як повідомила служба МНС України, історична бібліотека, що розташована поблизу, теж не постраждала ані від вогню ані від води.

У квітні 2004 року у Лаврі вже була пожежа. Тоді вогонь охопив будівлю, яка належала науково-дослідному відділу музейних комунікацій Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Тоді причиною загоряння, від якого також ніхто не постраждав, стало пошкодження зовнішньої ізоляції електрокабеля.

Києво-Печерська Лавра – православний монастир, заснований у 1051 році на київських схилах Дніпра ченцями-вихідцями з бояр – Антонієм і Феодосієм Печерськими, які є засновниками чернецтва на Русі. У XI столітті монастир став центром християнства на Київській Русі. У XII столітті одержав статус «Лаври» – головного великого монастиря.

З початку 90-х років територія Києво-Печерської Лаври розділена на дві частини: верхня Лавра залишається у веденні держави і є історико-культурного заповідником, а нижня Лавра передана ченцям УПЦ МП і є діючим монастирем.